Bildt hade rätt – men schabblade till det rejält!

Bildt hade rätt – men schabblade till det rejält!

Carl Bildt, tidigare statsminister, f d utrikes och ständig besserwisser lyckades reta upp grannländerna rejält den 9 april, årsdagen av den tyska invasionen av Danmark och Norge 1940. Nu rasar framför allt norrmännen mot Bildts schabbel.

Annons

Vad gjorde då Bildt, som väckte så ont blod? Ja, han har twittrat om att Sverige hade ett betydligt bättre försvar än såväl Danmark som Norge 1940. Om Hitler hade angripit Sverige, hade det blivit fight. Det menar Bildt.

I sak har han rätt. I alla fall så tillvida att Sveriges krigsmakt 1940 var bättre än både danskarnas och norrmännens.

Även om Sverige och – såklart – Socialdemokraterna hade rustat ned rejält på 1920-talet, höll Sverige en högre gard än grannarna. Och vi hjälpte även Finland med mängder av krigsmateriel under Vinterkriget 1939-40.

Om det däremot hade blivit fight…? Tja, vad officerare och soldater anbelangar hade det säkert blivit det. Det är väl mer tveksamt om den S-ledda regeringen hade slagits så beslutsamt mot Hitler…

Men hur som är den 9 april en mycket olämplig dag att göra sig bred över svensk försvarsförmåga på framför allt Norges bekostnad. De flesta norrmän känner till den S-ledda regeringens skamliga hanteringen av den flyende norska kungafamiljen, som avvisades vid svenska gränsen.

Carl Bildt schabblade till de rejält. Även om han twittrar som privatperson numera, är han alltför namnkunnig för att inte iaktta viss diplomatisk försiktighet.

Och vad gäller Sveriges fighting spirit kan vi erinra oss de Gripenplan som påsken 2013 stod parkerade när ryssar kränkte svenskt luftrum – och blev avvisade av Nato-flyg. De svenska piloterna hade ju påskledigt…

Annons

Detta föranledde en kort tid därefter en kommentar av dåvarande estniske försvarsministern till NB Nyhetsbyråns C red: Gripen är ett fantastiskt flygplan, menade estländaren. ”Det är synd att ni inte använder det…”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!