Rysslands första poledance skola för muslimer startar – mitt emot en moské

Rysslands första poledance skola för muslimer startar – mitt emot en moské

En tatarisk kvinna i den ryska staden Kazan har öppnat landets första poledance-skola för muslimer. Även om den har fått stöd av imamen från en närliggande moské, har initiativet orsakat kontroverser i den islamiska regionen. Det skriver Russia Today.

Annons

Kazan är huvudstaden i Tatarstan, en muslimsk majoritetsrepublik cirka 800 km öster om Moskva. Regionen är känd för sin rika kulturhistoria som kombinerar ryska traditioner med tatariskt arv. I en intervju med den lokala nyhetsstationen Tatarstan 24 avslöjade Leysan Dauletova att hon upptäckt ett behov på marknaden i och med att hon känt sig obekväm i dansstudior som ofta har män i byggnaden, till exempel att papporna hämtar upp sina barn.

Dauletovas nya dansstudio har regler som gör den unik – stängda fönster, fullständigt filmförbud, inga svordomar i sånger får förekomma och absolut inga besök av män.

”Jag kom fram till att jag ville skapa bekväma förhållanden för muslimska kvinnor, som kan träna utan nyfikna ögon”, förklarade hon och noterade att de flesta som går hennes kurser vill träna för att imponera på sina män.

Studion, som ligger mittemot en moské, har godkänts helt av dess imam. Ansar Hazrat Miftakhov, chef för den lokala Al-Marjani-moskén, säger att det absolut inte finns någon anledning till att en muslimsk kvinna inte kan delta i poledance.

”De sa att vi vill visa detta för våra män så att våra män inte ser på andra kvinnor”, förklarade imamen. ”Och vi sa naturligtvis att det är möjligt. Detta strider inte mot islam.”

Idén har dock inte accepterats av alla. Dansskolan har bråkat med Union of Muslim Women of Russia och Tatarstan, som är en lokal organisation. Enligt dess chef, Nailya Ziganshina, finns det inget behov för en kvinna att ”crawla sig runt”.

”Det finns inga problem med förlossningen i en muslimsk familj. Alla familjer har många barn, alla har fem, åtta, tio barn”, sa hon till radiostationen Moscow Talks.

Annons

”Det finns inget behov av att lära muslimska kvinnor om någon annan konst och kalla det för sport.”

Islam har varit framträdande i Tatarstan i över 1000 år och har varit den dominerande religionen i regionen under hela Bulgariens styre – den mongoliska invasionen och Khanatet i Kazan. Under Sovjetunionen, när alla religioner undertrycktes, minskade antalet anhängare av religionen. Men nuförtiden bekänner sig mer än hälften av alla invånare att vara muslimer.

Andreas Swedberg

Relaterat
Ryssland och Kina exploaterar ”Black Lives Matter”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!