Våld och hot mot butiksanställda ökar

Våld och hot mot butiksanställda ökar

Pär Bygdeson, VD  för Livsmedelshandlarna, SSLF, har sett hur hot och våld mot butikspersonal har ökat på senare år. Även ordningsvakter är utsatta för kriminella som allt oftare rör sig i butikerna. Rånen, som tidigare var vanliga, har ersatts av fysiska hot och rent våld.

Annons

Nyheterna berättar om hur butiker invaderas av ungdomsgäng som trakassera butikspersonal och struntar i Corona-bestämmelser. Personal, som försöker hålla ordning i butiken, hotas. Mätningar visar att 40 procent av alla handlare har utsatts för brott under första kvartalet 2021 – en ökande siffra.

Sveriges lagar är föråldrade. Mörkertalet för brott är  sannolikt stort. Troligen utsätts de flesta handlare dagligen för snatteri – ringa stöld – som dock aldrig anmäls. Man bryr sig ofta inte om att söka polisens hjälp utan bygger – om man har råd – upp sitt eget skydd med hjälp av vaktpersonal. Någon förbättring är inte i sikte…

Christopher Jarnvall

 

Här är hela samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!