Britterna rasar mot BBC efter prins Philips död: ”Tog upp allt utrymme”

Britterna rasar mot BBC efter prins Philips död: ”Tog upp allt utrymme”

BBC:s bevakning av prins Philips död har genererat fler klagomål än något annat i brittisk tv-historia. Över 100 000 tittare har framfört kritik som till största del handlar om att BBC gav det kungliga dödsfallet för stort medieutrymme, rapporterar The Guardian via SVT

Annons

Beskedet om prins Philips död kom från det brittiska kungahuset under fredagsmorgonen 9 april. Mediebevakningen blev genast massiv och BBC vek hela kvällen, både i tv och radio, åt dödsfallet med extrainsatta sorgesändningar och identisk tablå i både BBC One och BBC Two.

Populära program som Eastenders, Gardeners world och Masterchef utgick, men även nyhetsrapportering om till exempel coronapandemin.

Under fredagen och i helgen strömmade över 110 000 registrerade klagomål in – vilket innebär ett nytt klagomålsrekord i brittisk tv-historia. Den stora majoriteten handlade om att prins Philips död fick för stort medieutrymme och klagomålen blev till slut så många att BBC under helgen upprättade en särskild hemsida för kommentarerna.

”Bevakningen av den här händelsen tog upp hela kvällens tv-utrymme på bekostnad av all annan rapportering, däribland den pågående coronapandemin. ”Viss bevakning är befogad, men inte till den här graden”, löd en av kommentarerna från tv-publiken.

BBC har avböjt att kommentera de många klagomålen och meddelat att man kommer göra ett formellt uttalande på torsdag 15 april – två dagar innan prins Philips begravning lördagen 17 april som också kommer att bli en stor mediehändelse.

Det tidigare rekordet är från 2005, då BBC fick in 63 000 klagomål efter beslutet att sända musikalen Jerry Springer: The Opera, som upprört flera kristna grupper.

Andreas Swedberg

Annons

Relaterat
Brittiske prinsgemålen Philip är död – blev 99 år

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!