Johnson & Johnsons vaccinleveranser till EU skjuts upp

Johnson & Johnsons vaccinleveranser till EU skjuts upp

USA stoppar tillfälligt vaccinationerna med Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19 efter larm om misstänkta biverkningar. Samtidigt stoppas leveranserna till EU. Det skriver TV4.

Annons

Orsaken till pausen är sex inrapporterade misstänkta biverkningar i form av ovanliga typer av blodproppar, som utreds från myndighetshåll. Samtliga fall handlar om kvinnor mellan 18 och 48 år gamla, varav en har avlidit och en vårdas med allvarliga skador.

Läget bekräftas av Peter Marks på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Biverkningarna har inträffat mellan 6 och 13 dagar efter injiceringen.

Hittills har nästan sju miljoner amerikaner fått vaccinet från Janssen som ägs av amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Vaccinet tas i en dos.

Vita huset reagerade på beskedet genom att tona ned konsekvenserna av det tillfälliga stoppet.

”Detta besked kommer inte ha någon avgörande betydelse för vår vaccineringsplan. Johnson & Johnsons vaccin står för mindre än fem procent av de vaccineringar som skett genom injicering i armen i USA fram till idag”, skriver president Joe Bidens vaccinationskoordinator Jeff Zients i ett uttalande, enligt AFP.

Som konsekvens av pausen skjuts leveranserna av vaccinet till EU upp, skriver Johnson & Johnson i ett pressmeddelande. De första doserna var annars planerade att anlända under veckan.

Vaccinstoppet är formellt en rekommendation från federalt håll, och de amerikanska delstaterna kan besluta själva om de vill följa den eller inte.

Annons

Även europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder en möjlig koppling mellan och en kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar. Samma sak utreddes angående Astra Zenecas covidvaccin, där man till slut fann en möjlig koppling.

De första leveranserna av Johnson & Johnson-vaccinet väntas anlända till EU under veckan, och också Finland är mottagare.

Andreas Swedberg

Relaterat
EU kan stoppa vaccinexport i sex veckor enligt uppgifter

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!