Sluta godhetssignalera – medborgarna vill se lösningar!

Sluta godhetssignalera – medborgarna vill se lösningar!

Sluta godhetssignalera och släng er med floskler som ”värdegrund” i syfte att mobba demokratiskt valda politiker. Medborgarna struntar i tomma ord – de vill se resultat! Det skriver Mikael Flink, ordförande Medborgerlig Samling Stockholms län, och Mona Olander Bjerlöw, vice ordförande Medborgerlig Samling Stockholms län:

Annons

”I fredagens DN (9/4) deklarerade Irene Svenonius (M) att ”hon är mycket nöjd med samarbetet i den blågröna fempartikoalitionen” som styr Region Stockholm. Denna koalition består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet.

Enligt Svenonius är det inte aktuellt att samarbeta med Sverigedemokraterna i Region Stockholm. Kristdemokraternas gruppledare Desirée Pethrus avvisar också allt samarbete med Sverigedemokraterna med motiveringen att de inte har ”samma värdegrund”.

Som borgerliga politiker är vi bekymrade över denna lättsinniga inställning till demokratiskt valda representanter. Vi tror att medborgarna i Stockholms län är mer intresserade av väl fungerande vård och kollektivtrafik, än att regionråd ska godhetssignalera från sina välbetalda positioner långt från väljarnas verklighet. Låt oss ge några exempel på vad denna ideologiska blindhet har inneburit för oss som bor i regionen:

En röst på M, KD, L eller C 2018 var en röst på 130 miljoner per år i kostnader för tolkar. Det är en orimlig summa av skattemedel, varav vissa delar kan ses som rent slöseri. Visst ska regionen tillhandahålla tolkar för nyanlända och för personer med särskilda medicinska behov, men idag betalar vi även för tolkar till fullt friska personer som har bott många år i Sverige och i många fall har svenskt medborgarskap.

Vidare har regionen lagt en mängd pengar på att utveckla den nya vård-appen “Alltid öppet”. Tyvärr är appen inte till någon hjälp för alla de pensionärer som saknar Bank-ID, något som uppdagades först efter att appen hade lanserats.

Ytterligare ett exempel på skatteslöseri är de 27 miljoner som Region Stockholm förra året lade på kommunikationskonsulter – trots att regionen har 27 anställda kommunikatörer. Affären avslöjades av Expressen i oktober, och i veckan avgick regionens kommunikationsdirektör till följd av kritiken.

På köpet har vi fått märkliga identitetspolitiska ställningstaganden som borde få borgerliga väljare att höja på ögonbrynen. Region Stockholm delar numera ut forskningsanslag baserat på könsfördelningen hos forskarlagen. Den som tycker att forskningsanslag bör baseras på akademiska meriter utan hänsyn till kön verkar inte få något gehör hos de forna allianspartierna.

Annons

Vi i Medborgerlig Samling är varma anhängare av jämställdhet och lika villkor. Precis som i andra sektorer anser vi dock att de lika villkoren ska gälla förutsättningarna i det akademiska arbetet – inte utfallet.

På område efter område finns det fog för att kritisera utvecklingen i Region Stockholm. Det gäller även kampen mot covid-19. I skrivande stund har 6,6% av befolkningen i Sverige vaccinerats med två doser. Region Stockholm ligger sist av Sveriges 21 regioner och har hittills bara vaccinerat 4,9% med två doser. Mätt i antal döda i covid-19 är Region Stockholm näst sämst med ca 170 döda per 100 000 invånare.

Året är 2021 och vi trodde att Sveriges politiker hade lärt sig läxan från 2010-talet. Folk är inte intresserade av fina uttalanden om ”värdegrund” eller regelrätt mobbning av demokratiskt valda partier. Invånarna i Stockholms län förväntar sig att politikerna utvecklar lösningar på aktuella problem och levererar vård och kollektivtrafik av hög kvalitet.

För att uppnå detta behöver regionens politiker samtala med de partier som väljarna har gett sitt förtroende. Genom att fokusera på sakfrågor istället för godhetssignaler, ökar förutsättningarna för oss politiker att leverera det väljarna förväntar sig.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!