Sydafrikas historia går upp i lågor

Sydafrikas historia går upp i lågor

En viktig del av Sydafrikas historia har brunnit ned. En terrängbrand har spridit sig till campusområdet vid University of Capetown i Kapstaden. Det rapporterar SVT.

Annons

Branden har också nått universitetsbiblioteket, där unika böcker och dokument går upp i rök. Även Sydafrikas äldsta kvarn från 1796 har brunnit ned.

Terrängbranden började på Taffelberget i Kapstaden. Bränder har flera gånger tidigare härjat i området men den här gången har den fått spridning till det närbelägna universitetet.

Hundratals studenter har evakuerats från campusområdet. Det rapporterar sydafrikanska Sunday Times. Men branden har alltså spritts till universitetsbiblioteket.

Det är ovärderliga böcker, dokument och kartor som brinner upp. En del har man tidigare hunnit digitalisera, men inte allt. Vissa av specialkollektionerna är skyddade bakom branddörrar, så de klarar förhoppningsvis lågorna.

De första larmen om terrängbranden kom på söndagsmorgonen. Ett stort antal brandmän och flera helikoptrar deltar i det omfattande släckningarbetet. Enligt Sunday Times har minst en brandman skadats i samband med släckningen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!