President Biden om migrationen: ”Det är kris!”

President Biden om migrationen: ”Det är kris!”

I mars registrerades 172.000 migranter vid USA:s södra gräns, ett nytt rekord. President Joe Biden har för första gången kallat flyktingströmmen en ”kris”, rapporterar amerikanska media. Men hans parti är splittrat om vilken migrationspolitik landet skall föra. Det skriver Expressen.

Annons

Flödet av migranter, som kommer till USA:s gräns mot Mexiko, har ökat kraftigt den senaste tiden. Den siffra som registrerades i mars är den högsta månadsnoteringen någonsin och en ökning med 71 procent jämfört med februari. Det rapporterar Fox News.

I mars var 18.890 s k ensamkommande barn, vilket är en fördubbling jämfört med februari.

Migrationen är en het politisk fråga – i USA och inom Joe Bidens eget demokratiska parti. Donald Trump sänkte taket för USA:s flyktingmottagande till 15.000 för budgetåret 2021. Joe Biden lovade att höja taket till 125.000 för nästa budgetår som börjar i oktober. Hans utrikesminister Antony Blinken hade föreslagit, att taket för innevarande budgetår skulle höjas till 62.000.

På fredagen skrev dock Joe Biden under en presidentorder om att hålla siffran på 15.000 i år. Det ledde omedelbart till kraftfull kritik från de krafter inom Demokraterna som vill ha en mer omfattande migrationspolitik.

Då backade Vita huset och tillkännagav att taket ändå kommer att höjas.

Det var när Biden skulle förklara sin policy på lördagen, som han för första gången använde ordet ”kris” om situationen vid gränsen. Tidigare har Bidens administration beskrivit läget som ”utmanande” och skyllt problemen på Trumps restriktiva migrationspolitik.

Från republikanskt håll säger man, att det är Joe Bidens löften om att ta emot fler som har lockat rekordmånga människor till gränsen.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!