Engelbrektsdagen – till minne av en svensk frihetskämpe

Engelbrektsdagen – till minne av en svensk frihetskämpe

Den 27 april brukar traditionellt räknas som rikshövitsmannen Engelbrekts dödsdag, då han mördades på en holme i Hjälmaren under en resa. Engelbrekt har mer än de flesta andra historiska personer kommit att förknippas med den svenska frihetskampen mot danskarna och Kalmarunionen och från hans dagar räknar den svenska riksdagen sitt ursprung. Välkommen till ett samtal med Dick Erixon, Samtidens redaktör, om en stor historisk person på dagen 585 år efter hans död. 

Annons

Engelbrekt föddes i Ängelsberg i Bergslagen. Han var tredje generationens invandrare. Farfadern hade kommit från Tyskland och grundlade Ängelsberg. Engelbrekt tjänade först under unionskungen Erik av Pommern, men avsatte sedan denne 1434. Det pågick en kamp mellan danska och tyska intressen i Sverige och de tysk-svenska intressena tog periodvis ledningen över de danska – d v s Kalmarunionen.

Engelbrekt var tidigt ute och uppbådade den svenska allmogen mot unionsväldet – och segrade. Men mördades redan 1436. Han efterträddes av den svenska adelsmannen Karl Knutsson Bonde vid statsrodret och under nästan hundra år kom sedan svenskar och danskar att kämpa om makten och periodvis hade vi också danska unionskungar på den svenska tronen. Tillslut – 1521 – tog Gustav Vasa makten i Sverige och drev bort danskarna.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna på samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!