22 misstänkta bedragare från Balkan i jättelik assistanshärva

22 misstänkta bedragare från Balkan i jättelik assistanshärva

Under flera år betalades miljontals kronor ut i assistansersättning. Samtidigt visar bilder från affärer, begravningar och bröllop hur brukarna kan stå och gå helt utan hjälp. Totalt 22 personer har åtalats för omfattande assistansbedrägerier. Det skriver GT/Expressen

Annons

På övervakningsfilmen inne på Willys från 2019 går kvinnan går fram till kassabandet, lägger upp varorna, passerar kassan och försvinner. Samtidigt har hon sedan 2014 personlig assistans då hon sägs ha ett omfattande behov av omvårdnad och tillsyn.

Hon är en av 22 personer som i Göteborgs tingsrätt har åtalats för stora assistansbedrägerier. Enligt åtalet har företrädare för ett assistansbolag tillsammans med brukare och assistenter lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor mellan 2012 och 2020 genom att lämna överdrivna eller helt falska uppgifter.

En av de åtalade nekade först och hävdade att hon var ”väldigt sjuk”, men hon erkände, då hon konfronterades med bilder från en övervakningskamera på Willys. Hon medgav, att hon inte hade varit i behov av personlig assistans sedan 2014 och att hon spelat sjuk. Bakgrunden var både från hennes och assistansbolagets sida pengar.

Brotten skall ha skett i kluster som har kretsat kring fyra personer med personlig assistans. I samtliga fall har brukare kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd eller simulerat sjukdom för att lura myndigheterna.

Bland materialet finns flera bilder på en av brukarna, en 56-årig man. På ett av fotona ses han på egen hand gå ut ur ett garage. När han konfronteras med bilden i förhör påstår han bland annat, att det är ett fotomontage. Samt att han hade tagit tabletter. På ett annat foto hos polisen syns mannen på en begravning, där han går obehindrat.

Enligt kammaråklagare Alexander Malmgren, en av två åklagare i målet, är filmerna ”grädden på moset” bland flera olika typer av bevisning. ”Man kan säga, att det är rad olika uppgifter som bygger misstanken – bland annat att de påstås vara utslagna mer eller mindre, men man kan se att de reser i hög utsträckning och kan flyga på egen hand, lever livet nere på Balkan.” Det säger han.

Enligt åklagarna har brottsligheten, som beskrivs som systematisk, möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom att locka med uppehållstillstånd i Sverige har de i vissa fall jobbat för de misstänkta till en väsentligt lägre lön.

Annons

”De misstänkta kommer från olika länder på Balkan och olika orter. Men de ligger geografiskt nära varandra. Huvuddelen av de misstänkta är släkt med varandra.” Det har åklagare Petter Lundgren tidigare berättat.

Pengarna skall ha gått till huvudmännen bakom assistansbolaget och deras släkt. De har använt pengarna till att bygga på ett fint sommarhus i Bosnien, till att betala för leasingbilar, till renovering av bostadsrätter och så vidare. Det menar åklagare Alexander Malmgren.

Målet är ett av de största någonsin vad det gäller assistansbedrägerier. Rättegången, som inleddes den 27 april, väntas pågå i 41 dagar. Under förundersökningen har många gjort medgivanden, men alla nekar nu under huvudförhandlingen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!