Äntligen: Gemensamt borgerligt migrationspolitiskt förslag!

Äntligen: Gemensamt borgerligt migrationspolitiskt förslag!

Idag går Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ut med ett gemensamt förslag för att förändra den svenska migrationspolitiken liksom lagen. Kraven ställs hårdare och undantagen blir färre, är det sagt. Mycket bra!

Annons

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger på partiets FB-sida: ”Det förslag som vi presenterar innebär bland annat att möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl begränsas.”

Men det handlar också om bland annat krav på svenskkunskaper, att man känner till det svenska samhället för att få permanent uppehållstillstånd, krav på försörjning vid anhöriginvandring samt att tidsfristen för anhöriginvandring begränsas.

Det är väl detta vi har väntat på i åratal  – för att äntligen knäcka den självdestruktiva migrationspolitik Sverige har haft väldigt länge. Och definitivt sedan 2011, då Alliansregeringen Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet för att hålla SD borta från den politiska arenan.

Men det gick som bekant inte – och idag är det fyra icke-socialistiska partier som gör upp om migrationspolitiken. Centerpartiets hejsan-hoppsan-libertarianer har halkat i diket och definitivt plockats upp av vänsterblocket i denna och andra frågor, som det ser ut. Ändå behöver man ha med sig Centern för att få igenom förslaget.

Vänstern gnisslar förstås och Stefan Löfven konstaterar, att ”Jimmie Åkesson håller i taktpinnen”. Det är väl i och för sig inte helt taget ur luften – men vad som är än viktigare: M, KD och L har uppenbarligen förstått att väljarna vill ha SD:s migrationspolitik hellre än Miljöpartiets. Även om det nu liggande förslaget är långt ifrån SD:s, är det ett steg åt rätt håll – och det är definitivt Åkessons påverkan som ligger till grund.

Nu har vi kommit så långt att Reinfeldt och hans anda har vädrats ut ur de moderata korridorerna för gott – får man hoppas. Och M och deras följeslagare kan göra gemensam sak med SD om en vettig migrationspolitik. Det är viktigt för Sverige.

Om dessa fyra partier sedan också gör upp kring andra viktiga frågor i regeringssammanhang efter valet 2022, kommer det att se betydligt ljusare ut för Sverige än som har varit fallet på mer än ett decennium.

Annons

Det man föreslår är förstås mycket bra – men det behövs göras oerhört mycket mer än detta. Men det går åt rätt håll och nu ser vi ändå ett oerhört viktigt och positivt steg mot ett regeringsskifte 2022!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!