Ett migrationsförslag som kan trumfa regeringens

Ett migrationsförslag som kan trumfa regeringens

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna enas nu kring ett gemensamt förslag rörande migrationspolitiken. Det finns därmed en majoritet i utskottet, men man räknar med att behöva ytterligare en röst – kanske från Centern – med på beslutet för att få igenom det i Kammaren.

Annons

Idag har M, SD, KD och L tillsammans 174 mandat, vilket gör att man behöver ytterligare en röst för att få igenom förslaget, alternativt att någon på vänstersidan lägger sig.

I ett pressmeddelande skriver de fyra partierna, att de bland annat vill skärpa språkkraven, begränsa anhöriginvandringen och strama åt möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Dessutom vill man ha bort de olika undantag som framför allt Miljöpartiet har tryckt på i regeringens migrationspolitik,

Det har med tiden blivit tydligt, att de fyra icke-socialistiska partierna till stora delar ha en samsyn kring migrationspolitiken, men detta förslag är det första som samtliga fyra partier skriver under gemensamt. Många ser detta som en början inför det gemensamma målet att regera Sverige – eller vara regeringsunderlag – efter 2022.

Regeringen gick snabbt ut och konstaterade, att det är SD som har dikterat förslaget. Detta vederläggs dock av såväl Moderaterna som Liberalerna, vilka snarare pekar på att det mestadels är L och Nyamko Sabuni som har präglat det förslag som nu ligger.

Och faktum är, att både Moderaterna och framför allt Sverigedemokraterna har fått kompromissa en hel del samt att det föreliggande förslaget ligger mest i linje med Liberalernas migrationspolitik.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!