”Det behövs nya politiker utan beröringsångest”

”Det behövs nya politiker utan beröringsångest”

Josefin Utas, samhällsdebattör och Slöseriombudsman. Utas reflekterar över gårdagens partiledardebatt och över hur många politiker inte låtsas om att samhället var tryggare förr. Framför allt för kvinnor. Hon menar, att det nya Sverige med våldtäkter och annan grov brottslighet kräver nya politiker utan beröringsskräck och som inte blandar bort korten. Inlägget finns att läsa på hennes Facebook-sida:

Annons

”Jag försökte titta på partiledardebatten igår. Det var svårt, som vanligt. Det jag har allra svårast för är när ledande politiker inte låtsas om, eller trampar på, de landvinningar vi gjort i Sverige.

Vi har (hade) lyckats uppnå bland de mest ordnade, välmående, fredliga och jämställda samhällen i historien. När jag växte upp var det bullerbyaktigt. Det betyder inte att allt var perfekt, att ingen kvinna eller man blev utsatt för våld. Men det betydde att samhället som helhet hade lyckats trycka tillbaka destruktiva värderingar och beteenden så att de blev betydligt färre, till att förövarna som var kvar var enskilda med personlighetsstörningar.

Vi hade lyckats skapa normer som handlade om att det INTE var okej att slå eller våldta kvinnor.

Nu argumenterar våra politiker som att det inte alls har varit fallet. Sverige hade inte blivit så fredligt och våldsfritt som vi trott, som vi varit glada för. ”Män har alltid slagit kvinnor och kommer fortsätta göra det. Det har alltid varit så här. Alla män är lika illa”.

Detta är ett taktiskt drag från politikerna. De gör det för att försöka förmildra den påverkan som invandring av personer med helt andra värderingar, kvinnosyn och kultur har haft på vad som händer i landet.

De gör det för att förminska sin egen skuld och ansvar för vad Sverige blivit. Men det är att trampa på oss som bott här i landet. Att förminska det vi gjort och lyckats med. Våra framgångar drunknar nu i en sörja av relativisering.

Det här skadar inte bara den lilla stolthet vi har. Det skadar också vår tro på att det alls går att förändra något till det bättre. Om framgångar inte räknas, om allt dåligt och bra bara beror av slumpen, hur kan vi göra något åt det?

Annons

Självklart kan vi förbättra något. Historien visar ju det. Men om vi ska kunna göra det, behöver vi skilja mellan äpplen och päron. Vi ska fortsätta arbeta för att minska våld i hemmen hos infödda och få bort våldsamma män från samhället (straff). Men vi måste också se sanningen om de normer och värderingar som förändrar Sverige genom invandringen. Dessa är inte samma sak.

Sverige blir alltmer splittrat. Det finns flera olika Sverige och vi måste klara att se och hantera alla dessa delar. Det klarar inte våra politiker. Det behövs nya, som inte har beröringsångest och går i taket när olika problem tas upp.”

Bild: Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!