”Detta känns som Kafkas process i Norrköpingstappning…”

”Detta känns som Kafkas process i Norrköpingstappning…”

Entreprenören Niclas Adler och hans företag Synthesis hade planer för en utbyggd skärgårdsstad vid Marvikens gamla kraftverk på Vikbolandet öster om Norrköping. Först visade politikerna i kommunen stort intresse, men plötsligt hände något – och projektet fick ”nej” utan motivering. NB Nyhetsbyrån har skrivit om det tidigare.

Annons

Adler, vars företag redan hade köpt en stor bit mark ute vid Marviken, underrättades dock aldrig om varför projektet hade stoppats. Och trots upprepade frågor fick han inget svar.

I slutet av mars i år satte en rättslig process igång. Adler och hans företag hade stämt kommunen. Nu fick han äntligen svar: Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) hänvisade till den rättsliga processen och kommunens advokat. Som i sin tur hänvisade tillbaka till kommunen…

NB Nyhetsbyrån har också försökt få svar från olika håll i kommunen, men utan framgång.

Niclas Adler konstaterar: ”Jag fortsätter kämpa för att få svar på några frågor, men Olle Vikmång hänvisar bara till advokatbyrån Delphi – som i sin tur hänvisar tillbaka till kommunen… Känns lite som Kafkas process i Norrköpingstappning.”

Adler har i sin korrespondens med Olle Vikmång – utan att få svar – bland annat ställt frågan om ”en tidplan för när vi skall få svar på de frågor vi ställt sedan 6 månader tillbaka till följd av ert hastigt ändrade förhållningssätt till vår stora investering i kommunen”.

Adler fortsätter och vill gärna veta om detta är det sätt på vilket Norrköpings kommun normalt hanterar investerare och företagare som avser att etablera sig i kommunen. Han frågar:

”Anser du följande är ett rimligt förfarande?

Annons

1) Kommunen attraherar förvärv och stora investeringar med en rad planbeslut, stödbrev och aktivt engagemang i en satsning.

2) När sedan företaget genomfört förvärv och gjort investeringar så ändrar kommunen totalt uppfattning gällande satsningen utan att kontakta någon på företaget. Företaget blir informerad om den totalt ändrade uppfattningen via media.

3) Kommunen vägrar förklara varför uppfattningen radikalt ändrats för någon på företaget utan undviker istället totalt att svara på frågor under 5 månader tills företaget skickar in en JO-anmälan och en stämningsansökan.

4) Kommunen börjar efter drygt 5 månader hänvisa de gamla obesvarade frågorna till ett ombud som i sin tur hänvisar frågorna tillbaka till kommunen.

Skulle du själv investera i en kommun som agerade på det sättet eller skulle du rekommendera någon annan att göra det?”

Niclas Adler har ännu inte fått svar på sin senaste fråga från socialdemokraten Olle Vikmång, men han misstänker att denne åter kommer att hänvisa till sitt juridiska ombud – som i sin tur hänvisar till kommunen…

NB Nyhetsbyrån kommer att fortsätta att följa fallet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!