Hästbranschen påverkar klimatet mer än flyget

Hästbranschen påverkar klimatet mer än flyget

Sveriges hästbransch släpper ut mer koldioxid än hela det svenska inrikesflyget – och det är travsporten som släpper ut mest. Det skriver journalisten och miljödebattören Arne Müller i en ny bok. Om detta rapporterar SVT.

Annons

Samma dag som nyheten släpps om att Bromma flygplats inte kommer att läggas ned, ser vi alltså uppgifter om att flyget kanske inte är så klimatstörande när allt kommer omkring.

En femtedel av alla utsläpp som påverkar klimatet kommer enligt uppgift från jordbrukssektorn och här har korna ofta få skulden. Men enligt journalisten och tidigare SVT-medarbetaren Arne Müller står alltså hästnäringen för en betydande del av utsläppen.

I den nya boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” har han gjort beräkningar baserade på två tidigare undersökningar och konstaterar att utsläppen ligger på över 550.000 ton koldioxid per år.

Enligt den senaste beräkningen (2016) från Jordbruksverket finns fler hästar än mjölkkor i Sverige. Enligt Miljödepartementets övergödningsutredning, som blev klar under 2019, lämnade hästarna 2,9 miljoner ton träck och urin efter sig. Det är en femtedel av allt stallgödsel.

Det finns inte mycket forskning om hästarnas klimatpåverkan, men i en undersökning av sju olika gårdar i Halland varierade mängden utsläpp av koldioxid kraftigt mellan gårdarna. Högst utsläpp hade en gård med travhästar.

Müller tycker att vi kan fundera på om vi skall ha färre hästar i Sverige: ”Antalet hästar har ju ökat väldigt mycket i Sverige under senare år och det är ju en förklaring till att utsläppen från hästnäringen är relativt stor.”

Svensk travsport konstaterar, att man jobbar med att förbättra miljön och håller på att ta fram konkreta åtgärder.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!