Reporter på Sveriges Radio hade samröre med islamist

Reporter på Sveriges Radio hade samröre med islamist

Sveriges radio har agerat på en koppling mellan Ekots redaktion och islamisten Raad Al-Duhan. Det avslöjar tidningen Doku. ”Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag.” Det sade Ekochefen Klas Wolf-Watz till Doku. Expressen återger.

Annons

Under hösten 2019 granskade Ekot flera fall där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen. Granskningen fokuserade på myndigheternas agerande och bristande transparens som omgärdar tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll.

Ett av dessa fall rör Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, Abu Raad, som tillsammans med sin son Raad Riyad Abdulkarim Al-Duhan, känd som Raad Al-Duhan, förvägrats svenskt medborgarskap.

Anledning: Migrationsöversdomstolen och regeringen anser att de utgör ett hot mot rikets säkerhet, detta då Säpo klassar männen som centralgestalter i den islamistiska miljön, samma krets som enligt Säpo utgör det största attentatshotet mot Sverige.

Doku avslöjar, att en reporter som varit drivande i granskningarna nu har flera privata kopplingar till Raad Al-Duhan. Islamisten är skriven hos reporterns mamma. Doku har även uppgifter om att Raad Al-Duhan har bott hos reportern.

Raad Al-Duhan har även registrerat en boxadress i närheten av reporterns bostad. Postboxarna på den och andra adresser har tidigare varit föremål för granskning av media, som rapporterat att de används av kriminella och att det är känt av polisen och Ekobrottsmyndigheten. Det skriver Doku.

Reporterns mor har engagerat sig för Raad Al-Duhans sak och skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson, där hon har kritiserat hanteringen av hans ärende. Doku talade med Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare för Ekot. Han uppger att journalisten inte längre är kvar.

Under våren och sommaren 2020 hade hon för Ekot fortsatt att rapporterat om islamisterna som skall utvisas som säkerhetshot. En annan av dem är Abu Raad, pappa till Raad Al-Duhan. Hon kommunicerade i samband med publiceringarna även i former där hon påtalade att de inte var terrorstämplade utan det enligt henne mer luddiga begreppet ”säkerhetshot”.

Annons

Reportern hävdar att hon slutade på ”egen begäran”. Hennes kontaktuppgifter och konton på Ekot är nu borttagna.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!