Danmark bygger läger för asylanter utomlands

Danmark bygger läger för asylanter utomlands

Danmark planerar nu att bygga uppsamlingscentra för asylanter i exempelvis Etiopien och Tunisien. Hittills har den danska invandrarministern Mattias Tesfaye (S) hållit uppgifterna hemliga. Det skriver danska Jyllands-Posten.

Danmark ligger långt fram i EU när det gäller att hantera problemen som har uppstått i samband med massmigrationen under framför allt 2010-talet. Man har tidigare aviserat, att man kommer att repatriera syrier, eftersom större delen av Syrien numera är säkert land.
I oktober gästade en dansk delegation Etiopien för att diskutera asylläger utanför Europas gränser. Någon månad därefter reste danskarna även till Tunisien i samma ärende.
Detta betecknas som ett prestigeprojekt för den danska regeringen och avsikten är att sända asylanter direkt till dessa centra – inte låta dem komma in i Danmark.
Trots stort medialt och politiskt intresse i Danmark har förhandlingarna alltså hemlighållits, eftersom den danska regeringen har fruktat att ett positivt resultat av förhandlingarna annars hade kunnat äventyras.
Christopher Jarnvall
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!