Rikssvenska – bättre än Rinkebysvenska om man vill in i samhället

Rikssvenska – bättre än Rinkebysvenska om man vill in i samhället

Rikssvenska eller Rinkebysvenska? Atilla Yoldas, krönikör i Expressen, tycker att det känns sorgligt när hans barndoms slang ”missbrukas” i TV-serien ”Snabba Cash”. Han verkar nästan känna sig litet kränkt: ”Sluta skämta om vårt språk”, skriver han. Men är inte det riktigt sorgliga att många glorifierar den här typen av slang och att andra aldrig lär sig svenska?

Annons

Ord som ”abou”, ”bre” eller ”guzz” är kanske kul slang för vissa och kan få skribenter och aktivister som Yoldas att bli nostalgiska, men det är inget ordval som rekommenderas, om man vill komma in i det svenska samhället. Lika litet som gammalt svenskt ”knallespråk”. Och många upplever det också som fånigt och påklistrat, när infödda svenskar imiterar slangen…

De flesta av dem som växer upp med gängkriminella i förorter, där man inte kan gå säker och där affärer och samhälleliga institutioner tvingas slå igen på grund av en skenande brottsutveckling, ser inget charmigt i de associationer Rinkebysvenskan ger. De frågar sig: Vad ger den här glorifieringen för signaler till de ungdomar från problemförorten som faktiskt vill lära sig riktig svenska – nyckeln till samhället?

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!