(S)kammens historia – 100 år sedan Rasbiologiska institutet grundades

(S)kammens historia – 100 år sedan Rasbiologiska institutet grundades

En regeringsproposition om grundandet av Rasbiologiska institutet lades 1921. Samtliga partier stod bakom den, men Socialdemokraterna drev då. Riksdagen fattade beslutet den 13 maj 1921 – idag för 100 år sedan. Institutet fanns kvar i skiftande former i 55 år.

Annons

Socialdemokraterna var inte ensamma om att tycka idén var bra – men de var pådrivande och satt vid makten, då institutet startade 1922. Även inom Bondeförbundet (dagens Centern) drev man på. Institutet fanns i bakgrunden till paret Myrdals familjepolitik på 1930-talet.

Rasbiologiska institutet fanns kvar i sin ursprungliga form till 1958 och resterna – bl a tvångssteriliseringarna – upphörde 1976. Sverige var först med detta och forskningen kring rasbiologin studerades flitigt av bl a tyskarna under Mellankrigstiden.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna på samtalet:

 

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!