Gretas klimatrörelse anklagas internt för antisemitism

Gretas klimatrörelse anklagas internt för antisemitism

Klimataktivisten Greta Thunberg fungerar som symbol för den globala organisationen Fridays for future, som nu beskriver dödade palestinier som ”martyrer” och kallar Israel för ”apardheidstat”. Den tyska lokalorganisationen har dock tagit avstånd från vissa av uttalandena, eftersom de är antisemitiska. Det skriver Världen Idag.

Annons

Fridays for future publicerade förra veckan en rad tweetar där de tar ställning för palestinierna i den pågående konflikten, framför allt utifrån ett motstånd mot Israels bosättarpolitik.

”Våra hjärtan är med martyrerna och de liv som gått förlorade. Våldet och förlusten av liv är en tragedi och deras blod kommer inte att glömmas. Må deras minne bli en välsignelse och en revolution”, skriver organisationen, efter att ha uppmanat till kamp mot ”fängslandena, id-systemet och restriktionerna vid Al-Aqsa-moskén”.

Fridays for future i Quebéc, Kanada, förklarar att Israel ”officiellt är en apartheidstat sedan den 27 april”. Detta med hänvisning till en omdiskuterad rapport från Human Rights Watch, som dock inte går så långt som att kalla Israel en ”apartheidstat” utan kritiserar politiken gentemot palestinier som aparheid-liknande.

Klimatrörelsen tar nu ställning i en komplex geopolitisk konflikt utan att hänvisa till någon fråga som direkt påverkar miljö eller klimat. I stället motiveras uttalande med att Fridays for future ”lyssnar till kolonialiserade (sic!) och förtryckta folk”, och att ”solidaritet och gemenskap är viktiga verktyg i vår mission”.

Över huvud taget agerar hela rörelsen ganska ofokuserat. Medan den tyska lokala delen kritiserar attackerna mot Israel, kritiserar den skotska rörelsen tyskarnas kritik…

Klimatdebatten tystnade snabbt i och med Coronapandemins inträde på scenen vår-vintern 2020 och kritiker menar nu, att Fridays for future försöker hitta en ny plattform för sina protester. Många menar, att en klimatorganisation borde hålla sig till just klimatfrågor.

Greta Thunberg själv har försökt hålla sig från angrepp på Israel: ”Naturligtvis är jag mot varje form av våld eller förtryck av någon eller nån part. Och igen – det är fruktansvärt att följa utvecklingen i Israel och Palestina.” Det skrev hon på Twitter.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!