Vi skall inte glömma våra veteraner!

Vi skall inte glömma våra veteraner!

Idag – den 29 maj – är det Sveriges veterandag. Dagen är också flaggdag sedan några år tillbaka. Ett datum att minnas våra kamrater – levande som döda. Människor som har riskerat och offrat livet för att andra skall få leva i fred och frihet.

Annons

Jag var själv ute i FN-tjänst på Cypern en period på 1980-talet som ganska ung reservofficer. Isabelle Eriksson på Riks intervjuar mig om min tjänstgöring där och vad just Sverige, som tidigt var med i olika FN-missioner, har betytt för freden ute i världen.

Sverige har, menar jag, tyvärr många gånger brustit i omhändertagandet av dem som återvänt. En del har varit fysiskt skadade men – sannolikt fler – har också haft bland annat posttraumatisk stress med hem i bagaget och aldrig fått hjälp att bearbeta detta. Där hade vi kunnat vara mycket bättre.

Det traditionella firandet i år blir sparsamt och förra året ställdes det in. Men vi hoppas att det nästa år – som så många gånger förr – kan bli ett allmänt firande igen av denna viktiga dag, då vi ägnar en speciell tanke åt alla vapenbröder och -systrar!

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!