Danmark vill flytta asylprocessen till ett afrikanskt land

Danmark vill flytta asylprocessen till ett afrikanskt land

Socialdemokraterna i Danmark vill flytta landets asylprocess till ett afrikanskt land. På torsdag skall Folketinget rösta om förslaget som har ett tydligt mål i sikte: Noll spontana asylsökningar. Det rapporterar TT/SVT.

Annons

Förra året fick 600 personer asyl i Danmark. Det skriver Jyllandsposten. Om danska Socialdemokraterna får som de vill, blir ännu färre i framtiden. Man har fört samtal med bland andra Egypten och Etiopien. NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta.

Enligt ett lagförslag som tas upp i Folketinget i veckan skall den danska asylprocessen flyttas till ett tredje land, utanför EU. Det innebär att både asylprocessen och asyluppehållet för i princip alla flyktingar flyttar utomlands.

”Det skulle vara en av de största förändringarna av dansk asyl- och flyktingpolicy sedan 1951.” Det säger Martin Lemberg-Pedersen, lektor vid Center för avancerade migrationsstudier på Köpenhamns universitet.

FN och EU anser att förslaget, om det blev verklighet, skulle underminera internationellt samarbete. Det har också fått kritik från organisationer som Amnesty International, Röda Korset och Rädda Barnen. Mycket av kritiken handlar om att förslaget sägs vara otydligt.

Ett huvudargument från S-regeringen i Danmark är att flyktingar inte längre skall behöva ta hjälp av människosmugglare för att ta sig in i Europa och inte heller göra båtfärden över Medelhavet. Men de asylsökande måste fortfarande ta sig till Danmark för att söka asyl vid den danska gränsen.

Om asyl beviljas skall flyktingen heller inte tas upp i det danska samhället – utan i det aktuella värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktingläger. Om det blir avslag är det värdlandet som skall ansvara för återresan till hemlandet.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!