Danska asylläger i Afrika – Folketinget röstar om asylstopp i Danmark

Danska asylläger i Afrika – Folketinget röstar om asylstopp i Danmark

Den danska regeringen har redan tidigare aviserat, att man har en nollvision då det gäller asylsökande i landet. Man vill därför förlägga alla asylanter i läger i Afrika och därmed sluta avtal med länder som Egypten, Etiopien och Rwanda för att hantera människor som vill söka asyl i Danmark. NB Nyhetsbyrån har skrivit om detta.

Annons

Mads Lundgaard är statsvetare från Uppsala och lokalpolitiker (SD) i Stockholm. Han följer dagligen dansk politik och analyserar situationen i Danmark. Lundgaard konstaterar, att det går en röd tråd i den danska asylpolitiken från den tidigare borgerliga regeringen – som den socialdemokratiska regeringen har fortsatt.

Sannolikt kommer beslutet att gå igenom, eftersom det finns en klar majoritet över partigränserna för förslaget. Detta är prestigefyllt för statsminister Mette Frederiksen. Hon gick till val på frågan. Danmark har också en helt annan nivå på antalet asylsökande än Sverige. Och i Danmark fattas de politiska besluten betydligt snabbare än i Sverige.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!