Grattis Göteborg – 400 år idag!

Grattis Göteborg – 400 år idag!

Idag firar Göteborg officiellt sin 400-årsdag. Staden grundades av Gustav II Adolf 1621 och byggdes upp efter holländska ritningar – samma stadsplan som holländarna lär ha använt för Jakarta i sin koloni Batavia. Grattis, alla göteborgare! Hoppas att ni får fira, trots allt elände som drabbar staden i spåren av migrationsinfarkten.

Annons

Det har förvisso bott förfäder till oss sedan 1200-talet på den plats där Göteborg ligger idag, vid Göta älvs mynning. Och Älvsborgs fästning försvarade mynningen och Sveriges tillgång till västerhavet och resten av världen.

Tidigare svenska kungar, inte minst Gustav Vasa och Johan III hade planer på att anlägga en ny stad där Göteborg ligger idag. Platsen kallades Gullbergs ängar. Karl IX anlade det första Göteborg på Hisingen mitt emot gamla Älvsborg. Men danskarna brände grundligt ned den staden 1611. Dock finns Karl IX avbildad som staty i Göteborg, så hans första insatser för staden är inte glömda.

Efter Kalmarkriget och den tunga ”Älvsborgs lösen” på en miljon daler, där Älvsborgs fästning köptes loss från de danska erövrarna, behövde Sverige befästa sin position vid älvens mynning och säkra tillgången till Kattegatt och Atlanten.

Det var holländare som fick i uppdrag att bygga. De hade erfarenhet av dräneringsarbete i sankmarker och strandängarna där Göteborg byggdes var just mycket vattensjuka. Ett kanalsystem torkade ut marken och gjorde den möjlig att bebygga.

Så småningom revs den gamla Älvsborgs fästning och en ny byggdes längre ut i älvens mynning. På 1640-talet hade förhållandena i Norden blivit de omvända. Danmark var på tillbakagång och Sverige kunde expandera. Svenskarna lade under sig Halland och Bohuslän och tryggade därmed landet kring den nya staden i väster.

Idag är sjöfartsstaden Göteborg vår andra stad – Sveriges ”framsida” eller ”baksida” – det skall vi låta vara osagt. Men på senare år skakas staden av våldsamheter, vägspärrar och gängkrig mellan främmande klaner från Orienten, som hämtar förstärkning från utlandet. En bedrövlig utveckling som historiens svenska kungar aldrig hade tillåtit!

Det är inte utan att man börjar associera till den tid då danskarna ständigt försökte förhärja varje svenskt försök att bygga i mynningen till Göta älv…

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!