”Rökning lär inte försvinna – många försörjer sig på att vara emot tobak”

”Rökning lär inte försvinna – många försörjer sig på att vara emot tobak”

Nej, tobak och rökning lär inte upphöra – det finns många som försörjer sig på att vara emot tobak… Det konstaterar den socialdemokratiske ledarredaktören Stig-Björn Ljunggren på Sydöstran i Blekinge med glimten i ögat på dagens seminarium…. 

Annons

I samband med att HUI (Handelns utredningsinstitut) släppte rapporten ”Svensk tobakspolitik – en stoppkloss i arbetet mot rökrelaterade skador” samlades representanter från politik, media, näring och forskning och diskuterade möjliga och omöjliga vägar.

Alla verkar vara ense om att det vore bra om Sverige blev rökfritt men man är långtifrån enig om hur det bör gå till.

Regeringens plan för frågor kring ANDT-S ligger nu också på riksdagens bord och en omröstning sker i mitten av juni före sommaruppehållet. Det är i skrivande stund inte klart om den kommer att få en majoritet bakom sig.

Riksdagsledamoten Yasmine Bladelius (S) företräder den traditionella linjen: Gör inget förrän det har forskats mer… Kollegan Ulrika Karlsson (M) tycker att forskning behövs och att näringslivet gärna kan delta. Mimmi Björnsdotter Grönkvist vid Liberala Nyhetsbyrån ville att rökare i Sverige måste känna till alternativen.

Stefan Willers, överläkare, lungallergolog och docent vid Lund, menar att alternativen till rökning är alltför okända. Konsumenterna känner inte till eller har svårt att förhålla sig till risknivåerna och vad som gäller. Man är t ex rädd för vätskorna i e-cigaretter…

Willers menar, att det stora problemet är att många fortsätter att röka cigaretter trots att de blir sjuka. Det finns få alternativ och man talar tyst om dem…

Snus är ett alternativ, liksom e-cigaretter och heat-not-burn-produkter. Man kan konstatera, att snuskonsumtionen har legat stabil runt 20 procent av den manliga befolkningen – med någon ökning – genom åren. Upp mot fem procent av kvinnorna snusar och den marginella ökningen står förmodligen de kvinnliga snusarna för.

Annons

Med tanke på att rökningen i Sverige har reducerats kraftigt – idag röker runt sex, sju procent av befolkningen – kan man med fog tala om att nikotinanvändningen faktiskt har minskat betydligt. Och nikotinet i sig är inte farligt – bara starkt beroendeframkallande. Det borde inte föreligga hinder mot att framhålla alternativ till rökning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!