Det har tagit lång tid för oss att förstå vad islamismen är – trots att många varnade tidigt!

Det har tagit lång tid för oss att förstå vad islamismen är – trots att många varnade tidigt!

Magnus Norell är forskare med inriktning på Mellanöstern och Centralasien. Han har på senare år talat mycket om islamism och terrorhot och vi försöker reda ut vad det är som händer i Sverige och Europa och vad som borde ha gjorts och vad som bör göras framöver.

Annons

Norell menar, att svenska politiker och myndigheter har varit naiva, men nu får det vara slut med det. De flesta har förstått idag vad klockan är slagen och bör också agera utifrån det. Han menar också, att vi borde identifiera och stötta de krafter med rötter i Mellanöstern som förstår problemen bättre än vi.

Magnus Norells bok ”Kalifatets återkomst” kom 2015 och handlar till stor del om de människor på plats som tidigt varnade för IS. Den blev ”svårsmält” för svenska förlag då. Idag hade det kanske varit annorlunda. Han har även studerat Erdogan och Turkiets politiska islam som nu sprids till Europa.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!