Allt fler ifrågasätter vindkraften

Allt fler ifrågasätter vindkraften

Motståndet mot vindkraftindustrierna ökar och alltfler påtalar de miljöproblem som vindkraften för med sig. Kritikerna pekar på att vindkraften är ineffektiv och att förespråkarna mest verkar vara intresserade av att fasa ut kärnkraften.

Annons

Socialdemokraterna i Orsa säger ”nej” till vindkraftsutbyggnad med motiveringen att det blir ”för storskalig utbyggnad”. Detta enligt Dalarnas Tidning.

Moderaterna i Ånge vill se en folkomröstning om vindkraften, eftersom den berör många. Opinionen har delad – hälften är för, hälften emot i Västernorrland. I Ånge är det just nu stopp för fler beslut om vindkraftindustrier, men S säger samtidigt ”nej” till folkomröstning. Ekot rapporterar.

Mikroplasten i vindkraftsverkens propellrar innebär i sig miljöproblem, då varje snurra släper ifrån sig mikroplaster under hela livscykeln. Allt sammanräknat handlar det om tonvis med avfall som hamnar i naturen, när vindkraftverken är uttjänta…

Ett stort vindkraftverk med rotorblad på 60 ton tappar runt tio procent av bladens massa genom korrosion. Det handlar om sex ton per kraftverk. Allt går ut i natur och hav.

Kampen mot vindkraftindustrin i det känsliga området kring Ripfjället på gränsen mellan Malung, Sälen och Torsby kommuner fortsätter. Det motståndet har nu blivit rikskänt.

I Kolmården och Norrköping har motståndet länge varit starkt. Nu har det accentuerats efter Holmens planer på en omfattande vindkraftindustri utanför Simonstorp mellan Norrköping och Katrineholm.

På västkusten – framför allt i Uddevalla – opponerar sig Moderaterna mot planer på att bygga vindkraftverk till havs.

Annons

Kritikerna menar, att lanseringen mest verkar handla om att snabbt fasa ut kärnkraften. Samtidigt ser man redan nu, att vindkraften, som är förhållandevis ineffektiv, inte kommer att räcka till när Sveriges elbehov ökar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!