Bråk och knark när gäng från problemområden intar Stockholms paradgata

Bråk och knark när gäng från problemområden intar Stockholms paradgata

Kaos på mondäna Strandvägen i Stockholm när folk från problemområden invaderar. Stadens politiker står handfallna och de boende är oroliga. Man försöker med insatser mot streetrace och det ”stök” som har ökat på västra delen av Strandvägen det senaste året. Det skriver Mitti.

Annons

Strandvägen har blivit alltmer otryggt det senaste året, enligt flera grannar som har hört av sig till staden. Problemen märks särskilt sena kvällar den varmare delen av året. Enligt grannar samlas ungdomsgäng som spelar hög musik sent på nätterna på kajen avsedd för parkering.

Det förekommer även streetrace mellan Dramaten och Djurgårdsbron.

Andrea Hedin (M) är ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd och hon säger att det finns flera förslag på åtgärder som skall öka tryggheten. Runt 15 grannar har hört av sig till staden om problemen och polisen har haft samtal med flera näringsidkare.

En av åtgärderna för att motverka detta kaos är att stadsdelsförvaltningen tillsammans med trafikkontoret skall inleda samarbete om att anlägga en tillfällig hundrastplats i allén. Tanken är att det skal bli mer folk som vistas i området på kvällarna och på så sätt öka tryggheten.

Olika trafikinsatser görs också för att försvåra fortkörningar. Bland annat kommer trafikljusen att i större utsträckning visa rött på nätterna och det kommer att målas tjocka räfflor i asfalten i syfte att minska nöjet att köra snabbt.

Staden anställer också fler fältassistenter. De skall jobba uppsökande och i nära samarbete med polisen.

”Det har sedan förra året dykt upp gäng med en tydlig kriminell känsla.” Det menar Andrea Hedin. ”På 20 år har jag inte sett något liknande här på Strandvägen. Parkeringsplatsen är navet, där sker knarkaffärer helt öppet, jag har själv sett det. Jag fattar inte att man inte sätter upp bommar så att bara hyresgästerna kan komma åt parkeringen.”

Annons

Hedin fortsätter: ”Förra sommaren vet jag att det inträffade fyra personrån här, herrar som blev rånade på klockor och mobiltelefoner. Det körs även bilrace mellan Dramaten och Djurgårdsbron.”

Andrea Hedin har också sett pågående prostitutionshandel. ”Det är en olustig känsla på Strandvägskajen, det som förut brukade vara Stockholms stolthet. Grannar är oroliga, men de kanske inte vet vart man skall vända sig…”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!