Frikändes från våldtäkt på barn – i romsk rättegång

Frikändes från våldtäkt på barn – i romsk rättegång

I en livesänd video på Facebook sitter en 13-årig flicka och gråter. Några veckor efter det att filmen lades upp häktades hennes styvfar för grov våldtäkt mot barn. Men en rättegång hade då redan hållits. Romska domare i ett parallellt rättssystem – en så kallad romani kris eller krísi – hade föregått svensk lag och bestämt sig för att rentvå mannen. Det skriver Kvällsposten.

Annons

En av de varmare dagarna i mars samlades ett tiotal romska män i en av Malmös parker. De kom för att ta ställning i ett fall där en man kring 40 år hade anklagats för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Några av männen på plats var domare i romani kris, eller krísi som det också kallas.

Kris betyder domstol på romani och är en parallell uppgörelse utanför det svenska rättssystemet, ett sätt att lösa konflikter romer emellan.

Mannen som ledde talan i rättegången på gräsmattan heter Stefan Wydow. Han är inte bara en auktoritet i den romska domstolen i Malmö. Han är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, vilket är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Stefan Wydow står i en film vänd mot kameran och talar rakt till tittarna som följer processen via sina skärmar. Wydow förklarar att styvpappan och flickans bröder har försökt hindra henne från att ha sex med gadjo (icke-rom). Bröderna har slagit sin syster för att hon inte skall ha med sin icke-romska förälskelse att göra.

Enligt Wydow skapade flickan sedan ryktet om sin styvpappa – att han skulle ha våldtagit henne. Bröderna finns med och skall intyga inför domarna och åhörarna som följer livesändningen att våldtäkten bara är något deras syster har hittat på.

Flickan är dock inte där. Ingen av domarna har pratat med henne. Men de har fattat sitt beslut. Styvfadern skall få svära sig fri. När ord står mot ord och den insamlade informationen är otillräcklig eller otydlig under en romsk rättegång kan den tilltalade få svära ed på att vederbörande är oskyldig.

Domarna vände sig sedan till flickans morfar. De meddelade, att hans barnbarn hade ljugit. De har frikänt styvpappan och nu vill de att flickans morfar gör vad han kan för att förhindra att fallet blir ett ärende för svenska myndigheter. Gadjo, det vill säga icke-romer, bör hållas utanför.

Annons

”Gadjo vill blanda sig men låt det inte ske. Gör det du kan för att bromsa alltihop.” Det säger Stefan Wydow på filmen. Åhörarna får sedan veta, att den som tar upp ryktet om våldtäkten igen kommer att bötfällas.

Romer har funnits i Sverige i över 500 år och i dag finns 50.000 – 100.000 romer över hela landet. Sedan millennieskiftet har romerna status som nationell minoritet i Sverige, med särskilda rättigheter gällande språk och kultur.

På ett golv hemma hos sin morfar i Stockholm sitter sedan den 13-åriga flickan och gråter. En av hennes släktingar spelar upp ljudet från rättegången i Malmö. En annan filmar hennes förtvivlade skrik när hon hör styvfadern neka till brott.

Styvpappan frikändes visserligen i den romska domstolen. Men inte i den svenska. När de romska domarna i Malmö hade beslutat sig för att låta rentvå styvpappan hade en polisanmälan redan upprättats. Han häktades i slutet av april, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Stefan Wydow medverkade i en parallell rättsskipning av ett våldtäktsfall. Samtidigt är han anställd av Malmö stad och sitter som vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer. Han gillade inte medias frågor om fallet och försökte slingra sig.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!