Regeringen får bakläxa av Socialutskottet på ANDTS-planen

Regeringen får bakläxa av Socialutskottet på ANDTS-planen

Riksdagens socialutskott meddelade idag, att den kritiserade ANDTS-proppen (alkohol, narkotika, doping, tobak, spel) bör röstas ned i riksdagen. Dessutom uppmanar man i ett tillkännagivande regeringen att omgående återkomma med ett förslag till en reviderad och förbättrad ANDTS-strategi.

Annons

I den nya planen skall det vara tydligt vilka olika insatser som måste vidareutvecklas och genomföras samt var ansvaret för insatserna skall ligga.

I strategins övergripande mål anser utskottet att hänsyn bör tas till att olika nikotin- och tobaksprodukter kan orsaka olika stora skadeverkningar. Just detta har kritiserats hårt, eftersom snus, e-cigaretter och heat-not-burn-produkter inte bör dras över samma kam som cigaretter.

Utskottet pekar också på detta, när man säger, att Socialstyrelsen bör få i uppdrag att klargöra de gradskillnader av ANDT-produkters skadeverkningar som är vetenskapligt påvisade – bland annat för att ha som underlag vid lagstiftning inom området. Här avses alltså exempelvis  gradskillnader i olika nikotin- och tobaksprodukter som snus och cigaretter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!