Kvinnliga IS-terrorister utvisas till Sverige – kan inte straffas

Kvinnliga IS-terrorister utvisas till Sverige – kan inte straffas

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har meddelat svenska UD att man kommer att utvisa flera svenska kvinnliga IS-terrorister som sitter i fångläger. Det skriver SR/Ekot.

Annons

“Vi har meddelat både Sverige och andra länder om en process som har pågått länge. Vi har några vi inte har tillräckligt med bevis mot och då har vi sagt att vi skall utvisa dem”. Det säger Shiyar Ali som är kurdisk representant i Sverige.

Kurderna har en pågående process med att utreda och lagföra kvinnorna för brottsmisstankar som handlar om samröre med IS. I dag finns uppskattningsvis ett trettiotal kvinnliga IS-terrorister och runt fyrtio barn med anknytning till Sverige i läger i nordöstra Syrien.

Svenska UD bekräftar, att de har tagit emot beskedet. UD skriver:

“Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare och ett intresse av att det sker på ett säkert sätt i enlighet med gängse internationell praxis – och ska verka för detta. Svenska myndigheter har en god beredskap.”

Tidigare har några kvinnor flytt lägren tillsammans med sina barn och tagit sig till Sverige, men detta är första gången kurderna beslutar och meddelar svenska UD att man skall utvisa några kvinnor.

<exakt hur många det blir fråga om är inte klart, man utreder saken. De kvinnor man har tillräckligt med bevis mot kommer att lagföras i lokala rättegångar.

Förutom Sverige har ett tiotal andra västländer, däribland våra nordiska grannländer, fått samma besked om utvisning av kvinnor, där det inte går att bevisa att de har begått brott.

Annons

Svenska UD har inte vidare uttalat sig i frågan, trots påstötning. Exakt hur ”god beredskap” Sverige har för att ta emot dessa IS-terrorister och deras barn är alltså oklart.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!