Regeringen fick bakläxa – ”ANDTS-propositionen” höll inte måttet

Regeringen fick bakläxa – ”ANDTS-propositionen” höll inte måttet

Tidigare i juni meddelade riksdagens socialutskott att regeringens ANDTS-proposition, som hanterar alkohol, narkotika, doping, tobak och spel, fick bakläxa. ”Tillbaka och gör om” var riksdagens direktiv till regeringen. Sex av åtta partier underkände förslaget. Inte minst därför att bl a snus dras över samma kam som cigaretter.

Annons

Clara Aranda (SD) är partiets gruppledare i Socialutskottet. Hon menar att propositionen inte höll måttet. Det är också viktigt att korrekt och evidensbaserat bedöma ANDTS-produkter utifrån deras faktiska skadeverkningar. Man kan inte dra snus, heat-not-burn-produkter och e-cigaretter över samma kam som cigaretter. Bara för att de innehåller nikotin.

Aranda menar, att hennes parti vill rikta in sig på att minska skadorna och utgå från detta när man stiftar lag. Men regeringen vill likställa alla nikotinprodukter. Det måste ju vara bättre att slopa rökningen till förmån för mindre farliga produkter, Menar hon. Dessutom saknades konkreta förslag – det var mest mål och visioner från regeringens sida – men vi såg aldrig hur man skulle genomföra dem. Det säger Clara Aranda.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!