Miljöpartiet mörkar att man vill avskaffa kommunala vetot

Miljöpartiet mörkar att man vill avskaffa kommunala vetot

Miljöminister Per Bolunds utredare har fått i uppdrag att driva igenom de tusentals vindkraftverk regeringen vill sätta upp i Sverige under de närmaste åren. Man säger visserligen, att man inte skall ta bort det kommunala vetot, men i själva verket handlar det om att se till att kommunerna inte kan förhindra vindkraft som är inlagt i översiktsplanen.

Annons

Utredaren Lise Nordin skriver på Facebook, att ”utgångspunkten för utredningen är att lämna förslag på hur det kommunala vetot kan tas bort. D v s inte om utan hur.” Detta försöker man nu mörka genom en kringgångsmanöver, eftersom det är svårt att rakt ut säga, att vetot skall avskaffas. Dessutom fick Bolund brått – utredningen presenteras tio dagar tidigare – då regeringen nu är fälld.

Miljöpartiets energipolitik är ett bekymmer för Sverige. I Västsverige rapporterade man senast i måndags, att industrierna har svårt att planera för nya investeringar. Västsverige är beroende av att importera el från andra delar av landet och den planerade utbyggnaden av vindkraften är långt ifrån tillräcklig för de behov som finns. Vindkraft är generellt en opålitlig energikälla. Jag talar med Emmie Mikaelsson på Riks om detta.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till samtalet:

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!