Mötet mellan Sverige av igår – och idag…

Mötet mellan Sverige av igår – och idag…

Gamla Riksettan från Stockholm till Södertälje gick längs en urgammal väg i 1950-talets högbeskattade men trygga folkhem Sverige Det gamla kulturlandskapet har sett likadant ut sedan vikingatiden. Och där ligger Botkyrka kyrka sedan 1100-talet.

Annons

Kyrkan byggdes av Björn, bror till S:t Botvid, som skall ha växt upp på Hammarby gård i närheten.

Idag finns en kopia av Björns gravvård på kyrkogården. Originalet finns på Historiska muséet. Här finns också flera runstenar och mellan Botkyrka kyrka och Salems något äldre kyrka går idag en historisk pilgrimsled.

Botvid begravdes enligt berättelsen först i Salem, men flyttades sedan till Botkyrka.

Det här är en av de historiskt absolut mest viktiga platserna kring Stockholm. Idag hotad av bebyggelse på alla sidor – utom just där E4:an sedan 1959 brusande drar fram.

Något som kallas ”Södra porten” är tänkt att kommersialisera tillvaron för Botkyrkas invånare och som markberedning används de sprängmassor av svenskt urberg, som plockats ur den tunnel som byggs för västra länken.

Det finns många som protesterar mot förödelsen av kulturbygden man ser framför sig, men vi får väl se vad som händer. De bördiga åkrarna närmast kyrkan är numera täckta av berg av sten. Vem vinner på detta? Kommunledningen i Botkyrka?

En julikväll 2021 var det ändå ganska idylliskt. Man hörde till och med fågelsång som trängde igenom trafikbruset. Och det nytjärade spåntaket doftade härligt gammaldags.

Annons

Bygden var rik en gång och här låg flera stora gårdar. Johan Liljencrantz – en av 1700-talets betydande svenska statsmän och Gustav III:s finansminister – har sitt gravkor vid kyrkan. Han ägde en period fyra herrgårdar i trakten: Norsborg (nedbränt 2019), Slagsta, Fittja (”mångkulturellt centrum” sedan 1987) och Sturehov (museum).

Carl Clas Piper, en något senare man i staten, byggde sitt gravkor på 1840-talet. Piper verkade under Karl XIV Johan och ägde en period Sturehov. På 1950-talet uppförde familjen Wåhlin på Hallunda gård sitt gravkor. Inför döden är vi alla lika, som bekant…

Botkyrka kyrka är värt en liten omväg. Man susar lätt förbi på motorvägen, men det kan vara idé att stanna till och njuta av den rika historiska miljön som snart – antagligen – kommer att störas av mammons tempel alldeles intill. Kyrkogårdens utsikt mot nordöst bådar inte gott.

I augusti i fjol sköts Adriana – en 12-årig flicka – till döds på Shellmacken i Botkyrka. Ett par HJ dra meter bort. Av ett gäng ”gangsterrappare” med – tycks det – ursprung i Turkiet. Två är häktade, tre lär finnas i just Turkiet. Det är ännu oklart om de kommer att lämnas ut. Nu är åtal väckt i alla fall.

Mötet mellan det gamla Sverige och det nuvarande. Mitt i det ursvenska kulturlandskapet kring Botkyrka.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!