I spåren av Utøya

I spåren av Utøya

Idag är det årsdagen av massmordet på Utøya. En förfärlig tragedi när en norsk nationalsocialist mördade 69 unga människor från Arbeiderpartiets ungdomsförbund. Dessförinnan hade han sprängt regeringskvarteren i Oslo. Vi hoppas att kräket hålls inlåst tills han dör. 

Annons

Det finns all anledning att tänka på det som hände för tio år sedan, en sådan dag, ett sådant tillfälle när alla och envar minns var man befann sig då den hemska nyheten kavlades ut. Vi skall minnas massakern idag – och alla andra dagar – när politiker från höger till vänster utsätts för hat och hot.

Vänstern – har vi sett i kommentarsfält här och där – tar förstås katastrofen till intäkt för att misstänkliggöra all kritik mot den sittande vänsterregeringen i Sverige. Så passa er just idag – argumentet ”Utøya” ligger nära till hands för varje vänsterdebattör som inte kan bättre. Precis som mordet på Palme tystade oppositionen 1986.

Hittills har vi – tack och lov – inte hört någon dra krystade paralleller till ”Utøya” när framför allt Sverigedemokrater har ansatts och mobbats – och till och med mördats – av vänstern och deras hatande följare genom åren.

Nå, frid över de dödas minne – och vänsterns fula metoder är lätta att genomskåda. Ena dagen anklagar man högern för att ”göra partipolitik” av två skjutna barn i gängkrigets Sverige. Andra dagen vill man tysta debatten i sociala media med hänvisning till att den kan ”leda till Utøya”…

Tja, argumenten börjar ju tryta när inte rasist-kortet fungerar längre. Men att försöka göra vänsterpolitik av massmordet och skrämma den politiska satiren eller debatten till tystnad genom att dra långsökta paralleller den norska massakern, det är så lågt att man helt enkelt inte kan ta det på allvar.

Med detta avser vi att hedra minnet av de unga offren i Norge för tio år sedan, låta de döda vila i frid och önska att den norske nationalsocialisten får sitta inlåst i resten av sitt usla jordeliv.

Christopher Jarnvall

Annons

Bild: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!