Morgan Johanssons bluff om ”förebyggande åtgärder”

Morgan Johanssons bluff om ”förebyggande åtgärder”

Hans Thannerstig är en välkänd samhällsdebattör med en lång erfarenhet av det internationella näringslivet. Här avslöjar han justitieminister Morgan Johanssons prat om ”förebyggande åtgärder” som nonsens. Det har provats redan tidigare – utan synbart resultat.  Långa straff hjälper däremot! Debattinlägget är ursprungligen publicerat på Thannerstigs FB-sida.

Annons

”Sådana som jag som tror på hårdare straff för grova brott får ofta höra att det inte finns några belägg för att de hjälper. I stället bör vi ty vårt hopp till ”brottsförebyggande insatser i utsatta områden”, det är ju närmast ett mantra för justitieministern och andra förståsigpåare på den politiska vänsterkanten. Senast upprepat av justitieministern i tisdagens Aktuellt.

Samme justitieminister förutspår också att det kan ta fem-tio år innan vi ser resultat av dessa brottsförebyggande insatser i utsatta områden och de små tvehågsna straffjusteringar som han ändå ser sig tvungen att genomföra.

Well, redan 2002 tyckte den dåvarande socialdemokratiska regeringen att kriminaliteten började bli ett problem och gav BRÅ i uppdrag att göra en utredning och föreslå åtgärder. Det här var alltså på den tiden som Göran Persson var statsminister och Thomas Bodström var justitieminister

Utredningen presenterades året därpå och gissa vad den hette? Rätt svar: ”Brottsförebyggande insatser i utsatta områden.”

https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800014820/1371914730114/2003_brottsforebyggande_insatser_i_utsatta_omraden.pdf

Den bestod av 75 gedigna sidor och alla de fagra åtgärder som Morgan Johansson pratar om idag fanns med redan då. Satsningar på fritidsverksamhet, bättre samverkan mellan olika aktörer, mer stöd från socialtjänst och skola, involvera civilsamhället osv osv osv. Långsiktighet poängteras också.

Snart 20 år har förflutit och sedan dess har en hel generation vuxit upp och mängder av dyra projekt med fantasifulla namn i de utsatta områdena har lanserats så det borde väl vara dags för en utvärdering av ”brottsförebyggande åtgärder i utsatta områden”?

Annons

Hur tycker ni det har gått? Tycker ni de brottsförebyggande insatserna i de utsatta områdena verkar ha givit bra resultat? Eller tycker ni kanske det är dags att prova rejäla straffskärpningar som komplement?

Själv tycker jag det är empiriskt fastställt att brottsförebyggande insatser inte allena kan stoppa den katastrofala brottsutvecklingen i landet utan måste kompletteras med andra mycket tuffare åtgärder.

Att vänta fem-tio år till på att de brottsförebyggande åtgärderna eventuellt ska börja ge resultat tycker jag verkar vara synnerligen riskfyllt. Om den negativa brottsutvecklingstrenden får fortsätta i tio till – i vilket slags kaotisk anarki kommer vi då inte att befinna oss 2030 och hur många ytterligare hinner bli skjutna, misshandlade och våldtagna innan dess? Jag tycker snarare det verkar vara som att spela rysk roulette med människors trygghet och säkerhet.

Som moderaten Johan Forsell sade i Aktuellt tror jag ingenting är så brottsförebyggande och snabbt verkningsfullt som att omedelbart införa betydligt tuffare straff än socialdemokraterna orkar genomföra. Och att genomföra fler utvisningar och undvika att fylla på de utsatta områdena med ännu större utmaningar som Jimmie Åkesson och Jonas Andersson föreslagit.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224207809896501&id=1639713503”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!