Hundratals smiter undan fängelsestraff – och det är inte olagligt

Hundratals smiter undan fängelsestraff – och det är inte olagligt

Närmare 700 dömda brottslingar är i dag på fri fot, trots att de är dömda till fängelse i Sverige. Om de lyckas hålla sig undan tillräckligt länge kan de slippa straffet. Det skriver SVT.

Annons

Den som döms till fängelse i Sverige har 75 dagar på sig att infinna sig hos Kriminalvården, räknat från den dag domen vinner laga kraft. Om man inte dyker upp så kan man helt slippa ifrån det utdömda straffet. Det gäller bara att hålla sig undan tillräckligt länge, i vissa fall kan det handla om flera år.

Idag finns det en begränsning för hur länge straffet är giltigt innan det preskriberas. Att inte inställa sig hos Kriminalvården, trots att man har dömts till fängelse, är heller inte olagligt och håller man sig undan till dess att straffet preskriberats är man återigen helt fri.

”Det är fullständigt fel att Sverige ger en sådan möjlighet. Det hade varit väldigt enkelt att säga att ett fängelsestraff aldrig preskriberas när det gäller verkställighet.” Det säger Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över om det går att ändra reglerna och justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att detta är ett tecken på att regeringen avser att verkligen gå vidare med en förändring.

Moderaterna vill gå ett steg längre. Där menar man, att den som håller sig undan får ett utökat straff. Man föreslår att den som inte infinner sig kan få ytterligare fyra års fängelse om man väljer att hålla sig undan.

Utredningen skall vara klar i november och först under nästa år kommer ett förslag att kunna läggas fram i riksdagen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!