Sommar med sparris och vin

Sommar med sparris och vin

Jag är rätt förtjust i tyska viner och framför allt kombinationen (vit) sparris och torr Riesling är en fin upplevelse en sommarvarm lunch på en trevlig uteservering.

Annons

Tyska viner dominerade i det närmaste Systembolaget före EU-inträdet 1995, då det ställdes krav på att Bolaget skulle framhålls produkter från alla vinproducenter i unionen. Det var då spanska viner ökade snabbt. På bland andra tyskarnas bekostnad.

Det är ändå möjligt att hitta en hel del tyskt idag i Bolagets hyllor, men de riktiga kvalitetsvinerna lyser med sin frånvaro. Även om det börjar komma en del riktigt bra på framför allt den röda sidan.

Ikväll åt jag sparris med hollandaisesås och tog ett glas Grauburgunder från Pfalz till det. Riktigt gott. Tyskarna har alltså sitt eget namn på druvan Pinot Gris. Pinot Noir kallas då istället Blauburgunder.

Det är två typiska Bourgogne-druvor – och tyskarnas namn på det franska landskapet är Burgund. Det finns en bra flaska på Systemet som inte alls är dyr: Villa Wolf, nummer 2164, för 89 kronor.

Kika annars exempelvis på Winefinder. Där finns mycket att välja på!

Zum Wohl!

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!