En stor insats för erkännandet av folkmordet på armenier

En stor insats för erkännandet av folkmordet på armenier

Riksdagsledamoten (SD) och tidigare andre vice talmannen i riksdagen Björn Söder har nyligen tillsammans med några andra riksdagsledamöter fått medalj av Armeniens president. Söder fick medaljen för sitt trägna arbete med att försöka få regeringen att erkänna folkmordet. Det rapporterar Riks.

Annons

Folkmordet på armenier som tog sin början 1915 är ett av de värsta i historien. Över en miljon kristna – som bodde i det Ottomanska imperiet (Turkiet) – mördades av turkarna på initiativ av den ”ungturkiska rörelsen” under dessa år.

En förenklad bakgrund är denna: Första världskriget rasade och det muslimska Turkiet och det kristna Ryssland förde kring mot varandra, så initiativet till folkmordet skall ses i det ljuset. De kristna inom turkiska gränser betraktades som potentiella ”femtekolonnare”.

Men konflikterna hade börjat långt tidigare. De kristna armenierna var en ekonomiskt stark grupp och redan på 1890-talet utsattes de för massaker i det Ottomanska riket. Hundratusentals förföljdes och mördades. ”Ungturkarna”, en rörelse som startade i början av 1900-talet, hade från början en mer liberal inställning till imperiets minoriteter och de allierade sig först med armenierna. Men de hårdnade sedan alltmer i muslimsk nationalism.

Den svenska riksdagen har erkänt folkmordet och statsminister Stefan Löfven (S) lovade inför valet 2014 att en socialdemokratiskt ledd regering också skulle erkänna det. Men så har ännu inte skett.

Björn Söder berättar att han, liksom de flesta andra i Sverige, aldrig har fått någon information i skolan om folkmordet utan tog reda på fakta själv och blev alltmer intresserad.

Han har nu under många år arbetat för att regeringen skall erkänna folkmordet och han har även lyckats få med namnet på en svensk missionär, som hjälpte armenierna, i ett minnesrum på riksdagen. Det är bland annat för detta arbete Söder nu har fått en utmärkelse av Armeniens statschef.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!