En av våra finaste karolinska herrgårdar

En av våra finaste karolinska herrgårdar

Stora Ängby i Bromma väster om Stockholm är en av våra finaste karolinska herrgårdar. Den byggdes på 1690-talet och här bodde riksmarskalken Johan Gabriel Stenbock, en av Karl XI:s och Karl XII:s nära medarbetare. Därefter har ägarlängden varierat. Gården har länge haft samma ägare som Åkeshof i närheten. 

Annons

Härute ligger nästan en hel gårdsmiljö bevarad och fatburen, granne med slottet, är idag Stockholms äldsta träbyggnad – från 1600-talet, byggd med timmer från 1500-talet. Varje år firar man traditionell svensk midsommar ute på Stora Ängby och idag drivs herrgården i privat regi som kafé och för fester.

Marken på Stora Ängby såldes till Stockholm 1904 och i slutet av 1920-talet började man uppföra småhus på de tidigare ägorna. Jordbruket drevs dock ända in på 1930-talet innan den nya stadsdelen Bromma till slut tog över för att bygga vidare på Stockholm. Under lång tid hade Hemvärnet gården, men den drivs idag privat.

Christopher Jarnvall

Se hela programmet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!