Hatet mot araberna växer i Turkiet

Hatet mot araberna växer i Turkiet

Den arabiska befolkningen i Turkiet och Istanbul växer – och väcker stor ilska hos många turkar. ”Man begriper knappt att man befinner sig i Istanbul numera”, säger en turkisk kvinna från huvudstaden. Överallt talas arabiska och syriska migranter tigger på gatorna… Det skriver den tyska tidningen Der Tagesspiegel.

Annons

Fientligheterna mot araberna har tilltagit, inte bara mot turister och de 3,6 miljoner syriska migranter som befinner sig i Turkiet – utan också mot sådana som har köpt fastigheter i Turkiet för att få turkiskt pass.

Om man investerar för minst 250.000 USD i Turkiet, räcker det för att skaffa sig och familjen turkiskt medborgarskap. Det har många människor från oroliga länder i Mellanöstern – Iran, Irak eller Gulfstaterna – utnyttjat. Och ilskan mot hur invandrarna exempelvis behandlar sina kvinnor eller hur de ockuperar en badstrand för bönestunder sprider sig.

I vissa städer nära gränsen mot Syrien bor fler syrier numera än turkar. Många invånare i Istanbul säger, att de känner sig som främlingar i sin egen stad, när de arabiska butikerna och kaféerna sprider sig. Runt två miljoner araber (av totalt 16 miljoner) tros bo i Istanbul.

En turkisk akademiker, som tidigare har bott flera år i Europa, konstaterar att han numera förstår invandringsdiskussionerna i EU bättre. Den turkiska politiska oppositionen har förstått att utnyttja det utbredda missnöjet och man vill skicka hem syrier och afghaner. Det handlar om en ”ödesfråga för landet”, menar man. Man vill ha bort migranterna.

President Erdogan sägs vara tagen på sängen av den hätska debatten. Den sittande regimen har haft en öppen attityd gentemot migranterna från Syrien och nyligen skälldes en regeringstrogen programledare, som ville snabba på medborgarskapet för migranter, ned och skymfades.

Christopher Jarnvall

Bild: Wikipedia

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!