Högern måste våga säga ifrån mot vänsterns grepp om sporten!

Högern måste våga säga ifrån mot vänsterns grepp om sporten!

Adrian Suvén är ordförande för Konservativa Föreningen i Västra Götaland, en del av Konservativa Förbundet. Han är även student vid Göteborgs Universitet och samhällsdebattör och skriver här om hur vänstern stärker sitt grepp om sporten och att högern måste våga säga ifrån! 

Annons

”På senare tid har den organiserade sporten i allt större utsträckning börjat präglas av olika former av vänsterpolitiska inslag. Opinionsyttringar tar sig vitt skilda uttryck, alltifrån att enskilda spelare väljer att göra politiska ställningstaganden till att hela lag väljer att kollektivt manifestera för polariserande politiska ändamål.

Nyligen fick frågan dock alldeles särskild aktualitet, då flertalet lag och individer, både under fotbolls-EM och under de pågående olympiska spelen i Tokyo, valt att offentligt knäböja för den rasidentitära organisationen Black Lives Matter.

Många har reagerat på det här och menar att det inte hör till sporten att göra kontroversiella politiska ställningstaganden i en kontext där man representerar hela sitt land. Påståenden om att detta är ett ställningstagande mot ”systematisk rasism”, har fått kritik världen över.

Det som BLM påstår – att västvärlden präglas av en utbredd organiserad rasism mot marginaliserade minoriteter – är knappast en vedertagen och obestridlig sanning. I USA har debatten kring just detta tvärtom blivit ytterligt polariserad.

Den amerikanska vänstern hävdar militant att Black Lives Matter representerar en objektiv godhet – detta genom att de påstås ”ta ställning mot systematisk diskriminering”. Kritiker menar däremot att de fenomen som BLM belyser och benämner ”organiserad rasism” i själva verket är resultat av samhällsmässiga system som på ett naturligt sätt, givet att människor har friheten att fatta egna beslut, leder till olika utfall.

Med andra ord ägnar sig BLM i praktiken åt en spökjakt, då dess företrädare varken kan peka på lagstiftning som särbehandlar människor av olika ursprung (eftersom sådan lagstiftning inte existerar), eller över huvud taget kan förklara på vilket sätt systemen i fråga skulle genomsyras av ”systematisk rasism”. ”Silence is violence”, skanderar de samtidigt och menar att de som inte aktivt tar ställning för BLM, tar ställning för rasism.

Resultatet av denna kulturrevolution manifesteras nu även i den organiserade sporten.

Annons

Under fotbolls-EM beslutade lyckligtvis det svenska landslaget att varken knäböja eller bära kläder med politiska budskap. ”Så länge vi spelar fotboll, låt oss vara fotbollsspelare”, svarade förbundskapten Janne Andersson när han fick frågan om varför landslaget inte gjorde politiska ställningstaganden under mästerskapet.

Damlandslagets lagkapten Caroline Seger höll inte med, och påstod att ”det är helt naturligt”, för Sveriges damlandslag att knäböja. Dessutom hävdade Seger att det är ”förlegat” att tycka att politik och sport inte hör ihop.

Att OS har blivit politiserat är egentligen inga nyheter. Det faktum att man under spelens öppningsceremoni väljer att spela ”Imagine” av John Lennon – en låt som framställer ett hypotetisk nihilistiskt, hedonistiskt och socialistiskt samhälle som en utopi, är talande kring vilken världsåskådning tävlingens arrangörer har till att börja med.

Borde vi därmed vara förvånade över att sporten har politiserats till förmån för radikalvänstern? Nej, det är snarare ett problem som härstammar från att vi lever i en alltmer vänsterpolitiserad kultur. Högern måste på riktigt våga säga ifrån och ta ställning i kulturella frågor. Det är inte mycket begärt att sporten ska förskonas från rasidentitär vänsterextremism.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!