Kulturmordet i Sundsvall gav kafé i Sölvesborg

Kulturmordet i Sundsvall gav kafé i Sölvesborg

Villa Solbacken var en av de mest kända sommarvillorna från 1800-talet i det numera skövlade Petersvik utanför Sundsvall. Ett unikt kulturområde, som efter år av protester till slut jämnades med marken. Villa Solbacken såldes – och hamnade som kafé i Blekinge! Det rapporterar SVT.

Annons

Jette Hellevig i Sölvesborg uppmärksammade den rivningshotade byggnaden, lät i höstas frakta huset hundra mil söderut och ställde upp det på en markbit hon hade köpt på Listerlandet utanför Sölvesborg.

Nu kan renoveringen börja konstaterar Hellevig. Huset klarade flytten – som kostade runt två miljoner –  förhållandevis bra, men några fönster gick sönder och det var tapeter som lossnade. Nu skall det emellertid bli kafé av Villa Solbacken, är det tänkt.

Petersvik utanför Sundsvall var hotat under många år. Den politiska majoriteten  – med Socialdemokrater och Moderater i armkrok – i kommunen ville till varje pris riva området och låta hamnen breda ut sig. Endast Sverigedemokraterna och Sundsvallspartiet satte sig emot.

Våren 2020 revs hela området. NB Nyhetsbyrån följde den långa processen i flera år.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!