Stort polisunderskott äventyrar kampen mot den grova brottsligheten

Stort polisunderskott äventyrar kampen mot den grova brottsligheten

Enligt polisens senaste analysprognos kan myndigheten gå back med 500 miljoner kronor i år. Det kan påverka kampen mot den organiserade brottsligheten. Det skriver Expressen. 

Annons

Det handlar om en uppskrivning på 300 miljoner kronor jämfört med den tidigare prognosen från maj i år. Skälet sägs vara de ökade utgifterna för gränskontroller kopplade till Coronaintyg. Därutöver har myndigheten vuxit med flera anställda.

Det stora underskottet har nu lett till att polisen har infört ett anställningsstopp – såväl vid nyrekryteringar som när vakanser skall ersättas. Flera utredningsenheter har även övertidsstopp.

Övertidstoppet kan påverka arbetet mot de kriminella nätverken. Det säger en polisutredare. Bland annat genom att utredningar kopplade till de kriminella chattverktygen Sky LLC och Encrochat försinkas.

Även lokalpolis kan bli lidande av underskottet.

Enligt regeringens plan skulle Sverige ha tillförts 10.000 fler polisanställda under åren 2016-24. Men låga löner gör samtidigt att många poliser väljer att lämna yrket. Rekryteringen går heller inte lika fort som man vill.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!