Nytt scenario: Stor migrantström in i EU via Vitryssland

Nytt scenario: Stor migrantström in i EU via Vitryssland

Litauens utrikesminster Gabrielius Landsbergis uppmanar EU att vidta åtgärder mot Vitryssland, varifrån många migranter från MENA just nu strömmar in i EU. I Litauen tror man att antalet migranter kommer att passera 10.000 i slutet av sommaren. Detta skriver Politico.

Annons

I Litauen tror man att Vitrysslands diktator Lukasjenko vill använda migranter som ett politiskt vapen. Han välkomnar fullastade plan med ”turister” från Irak, Syrien och Afrika och låter dem sedan ta sig över gränsen till Litauen för att söka asyl i EU.

Under detta år har hittills 4.000 migranter tagit sig in i Litauen illegalt från Vitryssland. Det är en enorm ökning. Under 2020 handlade det om 80 stycken. Mot slutet av året tror man, att det kan ha kommit runt 10.000. Den vitryske diktatorn förhandlar med Pakistan och flera afrikanska länder om visum-lättnader och annat som kan främja resande till landet.

Nu vill Litauen se ett enat EU som sätter press på Minsk och på de asiatiska och afrikanska ursprungsländerna. En sådan åtgärd kan vara att förbjuda EU-baserade flygbolag att tillhandahålla flyg för de nya migrantrouterna via Vitryssland in i EU.

Dessvärre tycks Bryssel ha målat in sig i ett hörn: Man kritiserade Trump och USA för deras mur mot Mexiko. Hur skall man då kunna bygga egna murar?! Kommissionen rörande frågan leds av den svenska socialdemokraten Ylva Johansson och hon tycks i och för inte vara emot att Litauen skyddar gränsen, men man motsätter sig finansiell hjälp till landet för att hålla den.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!