Svartsjö: Drottningens slott som blev fängelse

Svartsjö: Drottningens slott som blev fängelse

Svartsjö slott i Ekerö utanför Stockholm har en spännande historia från tiden, då Gustav Vasa och hans söner och sonsöner regerade i Sverige. Erik XIV var gärna här – och på det nya slottet bodde Fredrik den Stores syster – Gustav III:s mor.

Annons

Vasaslottet var ett populärt tillhåll för den tidens kungligheter och på 1620-talet planterade Gustav II Adolf den lind som idag är Sveriges äldsta. Slottet brann 1687 och i början av 1700-talet uppfördes det nuvarande Svartsjö till jaktslott för Karl XII:s syster Ulrika Eleonora d y.

Under lång tid fick slottet förfalla på 1800-talet innan det blev fängelse i nästan 100 år. Idag finns en del av cellerna i de gamla gemaken bevarade, men slottet har restaurerats och återfått en del av sin forna glans. Numera hyrs det t ex ut för fester, här finns servering och används även som kontorshotell.

Christopher Jarnvall

Följ med på slottsvandringen:

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!