”Nyttigt och bra att svenskar känner stolthet för det som är svenskt”

”Nyttigt och bra att svenskar känner stolthet för det som är svenskt”

Dan Korn är bl a folklivsforskare, författare och rabbin. Han är från Mölnlycke, har skrivit mycket om den svenska landsbygdens kulturhistoria och är numera bosatt i Manchester i Storbritannien. Han understryker vikten av svensk kultur och har dokumenterat skogsbygderna i Västsverige. Svensken skall absolut inte tona ned sin svenskhet, menar han. Det är ”skadligt för samhället” att förneka den svenska kulturen.

Annons

Dan Korns forskning och skrivande är präglat av hans familjebakgrund – fadern var flykting från Österrike till Norge undan nazisterna – och Korn har tillbringat sin barn- och ungdom i Sverige och Norge. Han skriver om ”det förgångnas envishet” – fickor i en alltmer stressad värld där tiden nästan har stått stilla. En värld utan moderna hjälpmedel, där man njuter av det gamla.

Korn är en konservativ intellektuell, är negativ till alltför stor invandring och vänder sig starkt emot att människor förnekar svensk kultur. Han menar, att väldigt mycket svensk kultur är påverkad utifrån, men den är ändå svensk – vad än Reinfeldt eller Sahlin hävdar. Att förneka svensk kultur är helt fel. Det är av största vikt att vi visar upp kulturen i en tid av stor invandring och ser till att invandrare anpassar sig till det svenska – inte tvärtom.

Christopher Jarnvall

Lyssna till samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!