Danmark: Kriminellas familjer vräks efter deltagande i upplopp

Danmark: Kriminellas familjer vräks efter deltagande i upplopp

Fyra familjer vräks från sina hyresbostäder hos danska allmännyttan i Köpenhamn. Detta efter det att deras barn har deltagit i våldsamma upplopp i samband med att politikern Rasmus Paludan demonstrerade. Det skriver Bulletin.

Annons

Bostäderna det handlar om ligger i ett område som finns med på danska bostadsdepartementets ”ghettolista”, en motsvarighet till svenska polisens lista över problemområden.

Paludans provokationer möttes av stormande människor som kastade sten mot kravallpolisen och flera personer dömdes också i samband med kravallerna. En 17-åring fick fängelse för att ha kastat sten och andra föremål mot polisen. Hans familj tycker dock att det är ”orättvist” att de nu vräks.

Sedan 2018 ger dock den danska hyreslagen värden möjlighet att vräka personer som skapar otrygghet i närheten av sin bostad. Lagen tar stor hänsyn till de hyresgäster som bor i en fastighet, där kriminella gör tillvaron otrygg.

Tidigare har familjer blivit av med sin bostad, då kriminella har bott i den. Föräldrarna till den ökände gängledare Shuaib Khan blev uppsagda 2018, sedan sonen hade hotat en polis. Khan, med ett digert brotts- och straffregister, dömdes till fängelse och utvisning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!