Det människor ser av EU: Skånes kommunikationer faller ihop

Det människor ser av EU: Skånes kommunikationer faller ihop

Lyssnar man på nyheterna i Skåne är det förseningar i regionaltrafiken var och varannan dag. Det handlar ofta om kopparstölder – rena sabotage – där ligor helt enkelt stjäl infrastrukturen, som behövs för att hålla tågen igång. Och detta pågår år efter år. Och kostar många miljoner – bara i Skåne.

Annons

Stölderna sägs ha sin upprinnelse i att ligor i Sverige försörjer sig på att stjäla metaller och säljer dem mot kontanter till återvinningen. Skulle alltså kontanthanteringen dras in, löser man problemet, menar en del.

Men samtidigt ligger Skåne närmast ligorna från Kontinenten – framför allt östra Europa. Gängen från Sydösteuropa och de tidigare sovjetrepublikerna som kommer via Polen och Baltikum. Och det är bara att komma hit och ta för sig – och köra hem igen. ”Smash and grab”! Ingen kollar vid gränsen.

Om det är för mycket materiel att hantera, löser man det genom att köra in brottslingar i Sverige som opererar med vårt land som bas. Ingen kollar dem när de kör in, de har rätt att vara här i flera månader. Men i praktiken kan de stanna hur länge som helst. För ingen har koll.

Smörgåsbordet Sverige lockar.

Det är detta människor ser av EU och byråkratin i Bryssel: Ett kommunikationssystem som brakar samman till följd av obefintliga gränskontroller. Ungefär som människor på landet bara ser EU i form av jaktförbud och hot om att deras skog skall konfiskeras och bli naturpark – för att EU har bestämt det.

Sverige som EU-brottslingarnas smörgåsbord.

Det blir helt enkelt så, att människor slutar pendla – eftersom man inte kan lita på att kommunikationerna fungerar. Och när tågen står stilla på grund av ”driftstörningar” (läs: sabotage) tar man bilen istället. Detta – det ser vi – håller på att hända i södra Sverige.

Annons

Vänstern har någon form av idealiserande bild av detta: Omfördelar man bara välståndet från rika till fattiga – i Sverige eller i EU – så slipper vi ligorna som kommer hit och stjäl vår infrastruktur, rånmördar människor och kommer undan med det. Men detta är förstås bara vänsterutopier.

Alla realister vet att det inte fungerar på det sättet. Vårt välstånd skall inte skänkas bort till brottslingar för att de inte skall begå brott. Brottslingar skall låsas in. Punkt slut. Och det verkar man vara helt oförmögen att begripa. Än mindre klarar man av att göra det.

Därför faller Skånes regionala kommunikationssystem ihop. Därför står tågen stilla. Därför brakar Sverige ihop.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!