Tysk media: Stora problem i Sverige med gängkriminalitet – landets ledning agerar för sent!

Tysk media: Stora problem i Sverige med gängkriminalitet – landets ledning agerar för sent!

Sverige har sedan flera år stora problem med gängkriminalitet. Våldet ökar hela tiden i landet. Kommer Sverige att bli ett paradis för brottslingar – eller är det kanske redan ett gangsterparadis…? Det frågar sig tyska Web.de.

Annons

Första sköts en polis till döds, konstaterar den tyska tidningen. Sedan skottskadades två lekande barn. Därefter sköts det på nytt i Kristianstad, i Linköping och på andra ställen. Framför allt drabbas Stockholm, Göteborg och Malmö – men också många andra städer.

Tidningen citerar även – något raljerande – Stefan Löfven: ”Wir haben das vielleicht nicht kommen sehen” (”Vi har kanske inte sett det komma”), ett citat som vid det här laget är förknippat med den socialdemokratiske statsministern även i omvärlden.

Hur kommer det sig att idyllen Sverige, med sina miljöer som hämtade ur Astrid Lindgrens böcker har blivit mer som Bronx i New York, en tummelplats för droghandel och kriminalitet i dess spår? En kriminalitet som har växt sig tre gång så stor på tio år.

Den tyska tidningen refererar till en svensk kriminalreporter – Lasse Wierup – och konstaterar litet förvånat bl a att unga utländska brottslingar snabbt upptäcker att det går att begå flera brott i följd utan någon särskild påföljd. Och man frågar sig retoriskt: Vad gör Sverige för fel?!

Är det den svenska lagstiftningen som härrör från en annan tid? Och varför börjar riksdagens partier agera först nu?

Löfvens kritiserade regering, skriver den tyska tidningen, lade i mitten av juni fram en plan om 34 punkter  mot kriminaliteten, men de kriminella har nu hunnit etablera sig under det decennium då väldigt litet gjordes för att stävja brottsligheten.

Och nu lär gängen bli svåra att knäcka för Löfven och Sveriges underbemannade polis. Löfvens pompösa yttranden om att man ”skall kunna känna sig säker var man än bor”, menar tidningen, känns mest som tomma ord.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!